Talismani i sveta geometrija

Vrlo često su simboli talismana (talismani.rs) izvučeni iz svete geometrije. Termin “sveta geometrija” koriste arheolozi, antropolozi i geometričari da bi obuhvatili religiozna, filozofska i duhovna verovanja koja su se pojavila okolo. To je termin koji pokriva pitagorejsku geometriju i neoplatonsku geometriju. Sveta geometrija se često naziva jezikom G-d. Simboli svete geometrije su sredstvo za dovođenje suptilne, unutrašnje stvarnosti u fokus u spoljašnjem izražavanju. Unutar fundamentalnog jedinstva svesti, određeni simboli, kao što je lotos koji se podiže u čistoći iznad mutne vode, poseduju univerzalnu važnost i moć.

Hamsa je poznata kao ruka Miriam ili Hamešova ruka. Hamsa služi kao drevni talismanski način odvraćanja zlog oka i pružanja “zaštitne ruke” ili “Božje ruke”. Hamsa se često pojavljuje u stilizovanom obliku, kao ruka sa tri podignuta prsta, a ponekad i sa dva simetrično raspoređena palca.

Prema drevnom kabalističkom tekstu, tajna uspeha prstena od pet metala je u tome što se u određeno vreme stvaranja prstena sa ovih pet metala javlja Jupiterov uticaj. Jupiter je zvezda razvoja i ekspanzije, a uspeh je najjači u određeno vreme nastanka prstena. Sloj na vrhu prstena od pet metala je čisto zlato. Ispod njega se nalazi sloj olova i kalaja, a poslednji sloj je bakar, dok je sam prsten od srebra.

Ime David na starohebrejskom (u vreme kralja Davida) sastoji se od tri slova „Dalet“, „Vav“ i „Dalet“. Slovo Dalet na starohebrejskom je zapravo trougao. Kralj David je koristio šestokraku zvezdu kao svoj potpis (dva trougla svog imena). Srednje slovo “Vav” znači šest – šestokraka zvezda. Šest tačaka simbolizuju da Bog vlada univerzumom i štiti nas iz svih šest pravaca: sever, jug, istok, zapad, gore i dole. Kralj David je koristio ovaj simbol na bojnom polju na svom štitu kao znak od Boga.


Leave a comment

Design a site like this with WordPress.com
Get started